Terugblik duurzaamheidsmarkt



eerder gepubliceerd in wijkkrant De Lewenborger



Zaterdag 16 juni was het eindelijk zover; de eerste duurzaamheidsmarkt vond plaats in Lewenborg.
Het idee was afkomstig van evenementenbureau SamEvents4U (waar mensen met een participatiebaan werkervaring opdoen) en Golvend Lewenborg ging de samenwerking aan om dit evenement te realiseren.

In Lewenborg gebeurt al het een en ander op duurzaamheidsgebied. Planet 3p0 (spreek uit drie punt nul) is dit jaar begonnen met het starten van een platform over duurzaamheid in Lewenborg. Vanuit de Oosterpoortwijk werd Planet3p0 indertijd opgericht en slaat het nu zijn vleugels uit over diverse stadswijken.
Twee wijkbewoners, Sjak Rijploeg en Jur Bezema hebben zich bij hun aangesloten met een heel specifiek duurzaamheidsproject, onderzoeken hoe water van de waterzuivering in Garmerwolde omgezet zou kunnen worden in duurzame energie voor Lewenborg.
Zij waren aanwezig om tekst en uitleg over hun project te geven.

Golvend Lewenborg was aanwezig met een ingerichte kraam en er was speciale aandacht voor de buurtcamping die op 20 en 21 juli zal plaatsvinden in Lewenborg. De buurtcamping is dan ook toegankelijk voor wijkbewoners die er niet komen kamperen. Het weekend zal volgeboekt staan met allerhande activiteiten. Houd voor het programma de facebookpagina van Golvend Lewenborg in de gaten. Ze maakten op de markt bekend dat er op 20 juli een wijkbarbecue gehouden zal worden.
Er konden op de blenderbike smoothies gemaakt worden.

Voor belegde broodjes, patat en biologische koffie kon men terecht bij de snackwagen “ Stapel op brood” van Desiree. Samen met Jos bereidde ze hapjes die duurzaam geproduceerd zijn en met een duurzame verpakking.
Mustafa was aanwezig met Syrische hapjes. Hij en zijn broer, die in Aken woont hadden zelfgemaakte humus, olijven en andere heerlijke hapjes, om te proeven en om te kopen. Bij Wijngilde Braamstruik kon zelf gebottelde wijn geproefd worden en werd verteld over het zelf wijn maken van eigen druiven of bessen of fruit.

Er was ruimschoots aandacht voor kunst op de duurzaamheidsmarkt.
Els van de ateliergroep van De Oude Bieb heeft de hele dag geschilderd met enkele van de deelnemers en eerder gemaakt werk tentoongesteld.
Joanna Paszkiewicz maakte tekeningen van resten karton en papier. Er was een kunstenaar die dingen maakt van afval zoals bierblikken, doppen en lege plastic flessen.
Frans en Clay stonden er met op hiphop en graffiti geinspireerde beeldende kunst.
Bij Konka's mozaiek kon voor een klein bedrag gemozaiekt worden.

Verschillende bedrijven die zich met duurzame energie of energiebesparing bezighouden waren van de partij. Bij Grunneger Power kunt u terecht voor lokale duurzame energie, maar ook voor advies over zonnepanelen, als individu of als Vereniging van Eigenaren.
Van de Bron is een duurzame energieleverancier en Groningen woont slim heeft passende energiebesparende adviezen speciaal gericht op mensen met een koopwoning.

Monica ten Hoove, budgetcoach was er om advies te geven over besparing op vaste lasten, waaronder energie.
Het project Energiersparen.nu was er om mensen te werven die via een persoonlijk huisbezoek advies kunnen krijgen met betrekking tot energiebesparing en die daarvoor een pakket met energiebesparende middelen ontvangen.

Tineke Waslander had weer heel veel mooie tweedehandspulletjes in de aanbieding voor kleine prijsjes en heeft samen met haar vrijwilligers weer goede zaken gedaan voor 't Hartje, dat oog heeft voor mens en dier. De opbrengst van de verkochte spullen wordt gebruikt voor bijvoorbeeld kerstpakketten of een hart onder de riem voor mensen die dit verdiend hebben.

Het Heyerdahlcollege aan de Kluiverboom is met haar leerlingen onlangs een inbreng- en tweedehandskleding en kledingreparatie begonnen. Zij waren op de markt om kleding te verkopen en hun winkel aan te prijzen.
Voor handgemaakte cosmetica was El Greco aanwezig, met zeep gemaakt van ezelinnenmelk in verschillende heerlijke geuren.
Er waren bij Sabine van Klein Festijn prachtig ingepakte kraamcadeautjes te koop.
De Biebshop had een kraam met boeken en De Oude Bieb was de hele dag open. In De Oude Bieb stond nog een deelneemster, Lucky Ma, die met gerecycelt kaarsvet nieuwe kaarsen maakt. Ook is ze doppeninzamelpunt voor de Zorahoeve en ze heeft veel doppen in ontvangst genomen.

Mijn gereedschapskist is inmiddels al actief in een aantal stadswijken en Conny Eldering hoopt dit in Lewenborg ook op poten te kunnen zetten. Met het lidmaatschap van mijn gereedschapskist kun je gereedschappen en een aanhanger lenen en hoef je attributen die je niet heel vaak gebruikt niet zelf aan te schaffen.

Boekenthuis, de Lewenborgse boekenwinkel had een tafel met boeken voor de winkel en hondje Bobby was vaak voor de winkeldeur te vinden.

Voor een afgedankt plant kun je terecht bij het Plantenasiel. Via facebook proberen zij planten aan een nieuw baasje te koppelen. Het Leroy gebied was vertegenwoordigd door een lid van de werkgroep.
Kiny maakt van afgedankte spijkerbroeken mooie tassen en voor duurzame leren chunk arbanden was er volop keuze bij Nova Chunks.

Op deze markt hebben we laten zien dat duurzaamheid vele gezichten heeft en dat deze gezellige en afwisselende markt die voor het eerst gehouden werd een groot succes te noemen was. Beslist voor herhaling vatbaar!

Reacties