De Oude Bieb Lewenborg bestaat vijf jaar

Op 6 maart aanstaande bestaat De Oude Bieb alweer vijf jaar. Inmiddels is De Oude Bieb niet meer weg te denken uit Lewenborg. Door wijkbewoners is De Oude Bieb opgezet vanuit het project “de kunst van het rondkomen”, Er werd naar een pand gezocht. De vestiging waar de openbare bibliotheek gevestigd was, stond leeg en van het een kwam het ander.
Inmiddels is De Oude Bieb een spil in de wijk met volop bedrijvigheid en veel ambitie naar de toekomst toe. Zeker als het gaat om het vinden van een nieuw onderkomen en het ontplooien van nieuwe ideeën. Aan het woord komen een aantal medewerkers van De Oude Bieb.


Daan en Caroline
Over de begintijd van De Oude Bieb halen Daan en Caroline de nodige herinneringen op.
“De kunst van het rondkomen had niets te maken met besparingstips, maar alles met mensen ontmoeten, elkaar kunnen versterken, het bieden van een laagdrempelige plek voor wijkbewoners, een soort van wijkhuiskamer. Ervaringsdeskundigen zouden er aanwezig zijn. Onze plannen kregen goedkeuring en samen met de stadsdeelvoorzitter en een van de buurtwerkers gingen we op zoek naar een pand. We kwamen bij het huidige pand, de oude bibliotheek aan de Midscheeps terecht.
Een deel van het pand bood onderdak aan Bikkels en Bikes en later aan een filiaal van Goud Goed. De kringloopwinkel draaide hier te weinig omzet en ze vertrok.
In januari bekeken we het pand voor het eerst en het zag er niet uit. De kleuren waren vooral zwart en okergeel en overal was veel lelijke graffiti. Met vier vrouwen begonnen we met klussen.”
Helpende handen druppelen binnen
“Een voor een druppelden er wat mannen binnen die de handen uit de mouwen staken. Jaap, Willem Jan, André (die de behangmuur ontwierp wat nu het logo van De Oude Bieb is), Bert Groenewold en de latere coördinator Bert Hogenes. “
Volgens Jaap verliep vooral het verven heel chaotisch.
Overal stonden potten verf en sommige doe het zelvers vergaten aan het eind van de werkdag de potten weer af te sluiten zodat de volgende dag de verf en de kwasten bikkelhard waren. Jaap kwam via een tip van een oud-politieagent bij De Oude Bieb terecht. Na zijn baan als SRV-man kwam hij thuis te zitten en begon zich vreselijk te vervelen. Jaap heeft in die begintijd heel veel klussen in het pand voor zijn rekening genomen.
De Oude Bieb krijgt vorm
“Via mond op mond reclame en enkele oproepen op facebook kwamen we aan verf en materialen,” vervolgt Daan. “Vanuit de gemeente kwam een parttime coördinator, Marieke, die met ons mee dacht hoe we alles vorm konden geven. Van begin af aan kwamen wijkbewoners al op De Oude Bieb af en met ideeën. Vibodha en zijn vrouw Shanti gingen wekelijks meditatie geven. Ook gaven ze een cursus tarot.

De Bieb als ontmoetingsplek met de stamtafel en gratis koffie en thee liep van begin af aan goed. Bezoekers wisten de weg te vinden. Tineke Waslander begon er op zaterdagen de rommelmarkt ’t Hartje en er kwam een Aandachtschenkerij. Zij kwamen vanuit de kerk.
Het Platform Ondernemend Lewenborg vergaderde in De Oude Bieb en hield er netwerkborrels.
Bert Hogenes begon met constructieve weerbaarheid in de dojo.

De eerste gastvrouwen waren Jenny en Petra, die al snel versterking behoefden.
Monica begon een wekelijks financieel spreekuur in De Oude Bieb. Ook wilden we mensen graag behulpzaam zijn bij het openmaken van moeilijke post. Cor bood de mogelijkheid van een psychologisch spreekuur.
Busreisje naar Drouwenerzand, brood en kerstpakketten
Jenny vertelt hoe ze door Caroline en Daan werd gevraagd om de gelederen te komen versterken in De Oude Bieb. Kort daarvoor was de Bewonerscommissie Meerpaal opgeheven waar Jenny actief was. Zij was al jarenlang betrokken bij het jaarlijkse busreisje naar Drouwenerzand voor de kinderen in Lewenborg. Vanuit De Oude Bieb heeft zij dit reisje met steun van de gemeente kunnen voortzetten. Nog steeds kunnen de kinderen uit de wijk elk jaar mee met het reisje naar Drouwenerzand.
Op zekere dag stapte ze naar bakker Meindertsma om te vragen wat er met het brood gedaan wordt dat over bleef. Dat mocht De Oude Bieb wel hebben. Jenny verdeelde het brood vervolgens aan de bezoekers in De Oude Bieb met weinig financiële armslag. Verspilling wordt zo tegengegaan en minima krijgen een steuntje in de rug.
Jenny stapte op de winkeliersvereniging af om steun te vragen voor kerstpakketten voor de minima in de wijk. Al jaren ondersteunen de winkeliers van het winkelcentrum de kerstpakkettenactie. Een aantal keren is er in De Oude Bieb een kerstdiner georganiseerd, gericht op minima en de laatste twee jaren vindt dat plaats in samenwerking met het WIJ-team en Wijkcentrum het Dok.
Creatief in De Oude Bieb
De Oude Bieb is bij uitstek een plaats voor creatievelingen. Toenhet nog geen maand open was meldde Jennie zich als gastvrouw. Zij wierp zich op het handwerken en startte de handwerkgroep “Get Hooked”. 
In het begin werd er gehandwerkt in de kamer die nu als cursusruimte wordt gebruikt. Toen zag het er uit als een gezellige hobbyzolder. Nog steeds wordt er drie keer per week op twee ochtenden en de woensdagavond gebreid en gehaakt.
Jennie zette daarnaast een praatgroep op voor ex-kankerpatiënten die elke maand bij elkaar kwamen in De Oud Bieb.
Een moeder en dochter meldden zich bij De Oude Bieb omdat ze wel een sieradencursus wilden geven. Beiden waren op dat moment niet woonachtig in Lewenborg. Op de dinsdag- en donderdagmiddag werden er sieraden gemaakt en later kwam daar embroiderie bij. Er was veel animo bij deze groep deelnemers.
Els uit Beijum wilde graag een inloopatelier beginnen en aldus geschiedde. Een vaste groep is elke donderdagochtend aan het schilderen in het atelier.
“Het was bijzonder dat zoveel bezoekers, niet eens allemaal bewoners uit Lewenborg, met hun eigen ideeën en expertise kwamen om hier een activiteit aan te bieden”, vervolgt Daan. “En al vanaf het prille begin”.

De biebshop 

 Caroline vertelt over de totstandkoming van de biebshop. De Goudgoedvestiging hier liep niet. Zij vertrokken en intussen droomden wij al van onze eigen kringloopwinkel. We kwamen met concrete plannen en de gemeente ging er mee akkoord. 
De vloer zat nog onder de motorolie en er moest dus het nodige gebeuren. Wat iedereen thuis aan spullen over had ging richting De Oude Bieb. In het begin waren we blij met ALLE spullen, dus ook soepjurken. We waren niet zo selectief, we vonden alles mooi. We deden oproepen om spullen te doneren. De kassa en kledingrekken van GoudGoed konden we overnemen en de winkel kon ingericht worden.
Annet is een van de winkelmedewerkers die inmiddels al drie jaar in de biebshop werkt. Ze was een jaar werkzaam via een participatiebaan en werkt nu vijf dagen in de week als vrijwilligster in de winkel. Ze vindt dat de winkel een gezellige uitstraling heeft en met zorg door het personeel wordt aangekleed. 
Annet vertelt dat ze het contact met de klanten erg prettig vindt.
De biebshop heeft veel vaste klanten en met sommigen bouw je echt een band op. Naast het contact met klanten vindt ze alle overige winkelwerkzaamheden heel leuk om te doen en ze komt altijd met een goed gevoel weer thuis aan het eind van de middag.
Kleding en kleingoed worden het beste verkocht. De laagste omzet die Annet ooit draaide was 6 euro 75. Dat is een hoge uitzondering, want de winkel draait erg goed.
Belangrijk voor de wijk
Inmiddels is De Oude Bieb niet meer weg te denken uit Lewenborg. Gaandeweg ziet de kerk, het WIJ-team, de scholen en andere organisaties het belang van de Oude Bieb zien in de wijk. Er zijn momenteel 56 mensen werkzaam voor De Oude Bieb. Hiervan vijf bestuursleden, een coördinator, vrijwilligers en zes mensen met een participatiebaan. 
Twee van de medewerkers zijn al een paar jaar actief als buurtconciërge in de wijk. De medewerkers van De Oude Bieb assisteren dikwijls met de oudebiebbus als er een milieustraat wordt gehouden om spullen op te halen. De bus wordt tevens ingezet bij ritten naar de vuilstort en om mensen te helpen met verhuizen.
Samenwerken
De Oude Bieb werkt zelf intensief samen met andere organisaties, zoals Wij, het Leger des Heils en wijkcentrum het Dok. Ook zijn er veel verbindingen met bewonersinitiatief Golvend Lewenborg, waarvan een aantal medewerkers van De Oude Bieb een actieve rol in vervult. 
En De Oude Bieb is wel eens decor van de bewonersontmoetingsavonden van Golvend Lewenborg, de Derde Donderdag.
Twee keer per week is Akkelien Douwstra vanuit het Leger des Heils aanwezig in De Oude Bieb. Zij begeleidt mensen richting werk, dagbesteding of een participatiebaan. En ze is nauw betrokken bij Golvend Lewenborg.
Participatiebanen
Momenteel hebben zes medewerkers een participatiebaan in De Oude Bieb. Voor minimaal twintig uur per week zijn ze werkzaam in De Oude Bieb en ontvangen daarvoor een bonus op hun uitkering. Ze krijgen eveneens de mogelijkheid een opleiding of cursus te volgen. Onlangs hebben een aantal medewerkers BHV-training gehad.
Maria heeft sinds kort een participatiebaan in De Oude Bieb. Zij is coördinator van de gastvrouwen en -heren. Samen met Debby organiseert ze de Soep en Kletskoek, het maandelijkse soepmoment en de maaltijd op elke derde donderdag. Hun wens is om te kijken of het mogelijk is een cursus HCCP te kunnen volgen.
dit artikel verscheen ook in De Lewenborger editie februari 2019

Reacties