Buurtconcierges in Lewenborg

dit artikel verscheen eerder in wijkkrant 'De Lewenborger"


De buurtconciërges
door: Saskia Osinga
In Lewenborg zijn al ruim twee jaar twee buurtconciërges actief die hard werken om de straten schoon te houden. Gewapend met grijpertje en afvalcaddy gaan zij op pad om het zwerfvuil in de wijk op te halen. In januari hebben ze het extra druk vanwege het vele vuurwerkafval in de straten. Ik had een gesprek met hun over het werk als buurtconciërge.
Even voorstellen
Riemer heeft de robuuste uitstraling van iemand die veel in de buitenlucht werkt. Dat deed hij vroeger als hovenier, daarna als klusjes- en tuinman van De Oude Bieb en inmiddels al twee jaar als buurtconciërge. Hij werd gevraagd om buurtconciërge te worden door Harmina van het Leger des Heils. Zij zette zich er met andere partijen voor in (oa. WIJ, De Oude Bieb) dat de buurtconciërge kon terugkeren in de wijk, waar het zwerfvuil een dagelijks terugkerend probleem is.
Riemer kreeg al snel gezelschap van Benita die zijn collega-buurtconciërge werd. Benita werkte altijd als vrijwilliger bij kinderboerderij “de Malle” die zijn deuren sloot. Daarna overleed haar hondje en kwam ze alle dagen thuis te zitten. Op aanraden van iemand ging ze een kopje koffie in De Oude Bieb drinken en van het een kwam het ander. Coördinator Bert Hogenes vroeg haar of ze zin had om buurtconciërge te worden. En aldus geschiedde.
                           foto: Saskia Osinga
Participatiebanen
Sinds 2015 hanteert de gemeente Groningen de mogelijkheid van participatiebanen. Dit zijn banen waarbij deelnemers voor het verrichten van minimaal zestien uur per week een maandelijkse bonus van honderd euro op hun uitkering ontvangen die twee keer per jaar wordt uitbetaald. Binnen De Oude Bieb zijn eveneens veel mensen met een participatiebaan werkzaam. Het contract voor een participatiebaan bedraagt maximaal twee jaar. Riemer en Benita kwamen hiervoor in aanmerking en verrichten als tegenprestatie uiterst nuttig werk voor de wijk.
Het geld ligt op straat
Riemer vertelt dat ze samen een route plannen van een gedeelte van de wijk waar ze die dag gaan opruimen. Ze gaan niet alleen de straten bij langs, maar ook bij de bosschages worden veel spullen gedumpt. In straten als Vooronder, Boeg en Kajuit slingert altijd veel zwerfvuil rond en bij de scholen op Kluiverboom. Langs de Lewenborgsingel is het op de meeste plekken daarentegen redelijk schoon. Bij oude Aldi aan de Lichtboei worden vaak grote spullen gedumpt. De buurtconciërges hoeven die niet mee te nemen, daarvoor zorgt de gemeente.
Het spreekwoord luidt “het geld ligt op straat”. Een enkele keer vinden Riemer en Benita wel eens geld op straat. Het zijn vooral blikjes, flesjes, verpakkingen die ze tegenkomen en zakjes met hondenpoep. Mensen ruimen het eerst op en gooien het daarna in de bosjes.
Benita en Riemer geven een opsomming wat ze verder tegenkomen op straat en in de struiken en brandgangen. “Veel scooterframes, oude fietsen of onderdelen daarvan, vuilniszakken, ook een keer eentje die vol zat met poepluiers, televisies, koelkasten, tapijt, echt van alles”. Oud ijzer wordt weer gerecycled en het glas gaat naar de glasbak.
Dankbaar werk of om moedeloos van te worden?
We krijgen vaak te horen : wat goed dat jullie dat doen. En we worden wel eens getrakteerd op wat te drinken, wat we heel leuk vinden. We komen nooit mensen tegen die ook zwerfvuil opruimen. (Noot redactie: mensen kunnen zich bij de Gemeente via “Groningen schoon dankzij mij” opgeven om stille kracht in hun woonwijk te worden. De gemeente verstrekt hun dan een grijpertje en afvalzakken. Bewoners kunnen dan zelf zwerfafval opruimen). Soms wordt je er wel eens moedeloos van. Dan hebben we net een heel stuk opgeruimd en is het weer mooi schoon en dan ga je naar huis en dan ligt er alweer van alles.”
Milieustraten
Bij een aantal milieustraten die in de wijk zijn georganiseerd hebben Benita en Riemer geassisteerd. Allereerst met het bezorgen van huis aan huis flyers met daarin de aankondiging dat er een milieustraat aanstaande is. Een gemiddelde milieustraat is bedoeld voor zo’n 1250 huishoudens, dus dat zijn ook 1250 flyers. Tijdens de milieustraat assisteren ze de mensen met het verslepen van grofvuil, oud ijzer en elektra naar de zeecontainers die dienstdoen als tijdelijke milieustraat. Mensen met een handicap en ouderen worden eveneens geholpen.
Ondanks het organiseren van milieustraten wordt er toch nog steeds te veel gedumpt. En elektrische apparaten en witgoed en bruingoed kunnen nog steeds gratis opgehaald worden. (zie daarvoor de afvalwijzer of de website van de gemeente).
Benita en Riemer zouden graag extra prullenbakken in het straatbeeld zien. Er zijn er nu te weinig en de prullenbakken die er nu zijn puilen uit of zijn kapot. Dat laat hun zich er niet van weerhouden om ook weer de komende tijd fanatiek de straten van Lewenborg schoon te houden. Vakantie hebben de twee nog nooit genomen, alleen af en toe een dagje vrij.



Reacties