schoonmaakacties zwerfafval in Nederland

Ik ben al meer dan vier jaar bezig met het inzamelen van zwerfvuil en organiseer zelf een aantal keren per jaar een activiteit gericht op het met buurtbewoners opruimen van zwerfvuil.

In de stad Groningen faciliteert de gemeente spullen voor dit soort acties (vuilniszakken, grijpertjes, vegers) en het ingezamelde afval wordt door hun weer opgehaald. Groningen schoon dankzij mij is daarbij het motto.
Inmiddels is de voorjaarsschoonmaakactie "Lentekriebels"  al een echte traditie in de stad aan het worden.

Elke stadswijk organiseert wel een of meer Lentekriebels en veel scholen doen er  aan mee.
Wanneer je als bewoner een Lentekriebelsactie wilt organiseren, kun je van de gemeente een subsidie krijgen. Die kun je gebruiken voor consumpties, een lunch voor de deelnemers, een verbanddoos en voor de PR.
Lentekriebels is een mooie activiteit waar jong en oud aan mee kan doen en die altijd een flink resultaat oplevert en veel blije gezichten.

Op landelijk niveau gebeurt er genoeg rondom het thema zwerfafval.
Al jaren bestaat er in Nederland de website van Supporter van Schoon.
Een website die beoogt het zwerfvuil terug te dringen. Zodat straten, parken, bossen en stranden schoon zijn en dat blijven.
Omdat zwerfafval heel langzaam afbreekt is haar missie  'Samen een bijdrage leveren aan een schone, zwerfafvalvrije leefomgeving."
Ze vraagt mensen actief te worden hieraan een bijdrage te leveren.
Je kunt je als individu aanmelden bij deze community, maar ook als groep, sportclub of buurtvereniging.
Op de website is veel informatie te vinden en kun je zelf opruimacties aanmelden.
Elk jaar zijn er landelijke acties nieuwjaarsvegen; de straten weer  vrij zien te krijgen van alle vuurwerkafval en restanten feestvreugde.

Inmiddels is er een stichting opgericht: de Stichting Vrijwillige Zwerfafvalopruimers. (http://www.svzo.nl)

in maart de landelijke opschoondag   https://www.nederlandschoon.nl/wat-jij-kan-doen/landelijke-opschoondag-gemeente.


Ik krijg als ervaren zwerfvalopruimer nog vaak te horen: " dat jij dat doet... Laat de gemeente die troep maar opruimen!" Maar maakt de gemeente die troep  dan? Dat zijn toch de mensen die het helaas doen. En ik woon liever in een schone woonomgeving, dan een vervuilde.
Gelukkig zijn er steeds meer mensen actief om de straat netjes te houden. En met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat de straten schoon blijven!








Reacties