Paddepoel Persoonlijk

Fototentoosntelling Paddepoel Persoonlijk





De wijk Paddepoel  bestaat vijftig jaar. Om dit heuglijke feit te vieren werd een foto-expositie geopend waarin de wijkbewoners centraal staan.
Mijn eigen roots liggen in de wijk Paddepoel, waar ik mijn eerste levensjaar doorbracht op de bovenste verdieping van de Polluxflat. Paddepoel was begin jaren zeventig een vrij nieuwe woonwijk en ze bestaat dit jaar vijftig jaar. Te midden van alle andere festiviteiten is er het fotoproject Paddepoel Persoonlijk gestart om een aantal bewoners uit Paddepoel te interviewen en te fotograferen. Twintig Paddepoelsters zijn gefotografeerd in hun eigen vertrouwde omgeving, in hun huiskamer of bij de keukentafel.
Fotograaf Chico Bolt mocht zijn droom verwezenlijken door deze bewoners op de foto te zetten en Doesjka Donker voorzag de portretten van verhalen.Hoe is het voor bewoners om in de wijk Paddepoel te wonen en welke achtergronden hebben zij? Die vragen worden beantwoord door de prachtige verhalen die de foto's complementeren.


Het maakte mij wel nieuwsgierig wat voor mensen er behalve studenten allemaal nu in deze wijk wonen. Paddepoel is een vergrijsde wijk waar veel ouderen wonen. Enkelen die geportretteerd zijn hebben er bijna hun hele leven doorgebracht en zijn verknocht aan hun wijk, het grote winkelcentrum, de sociale contacten en de activiteiten die er in de wijk georganiseerd worden. Paddepoel is voor veel stadjers de doorgangsroute naar het Zernikecomplex. Inmiddels verrijst de immens hoge Polaristoren, bedoeld voor jongerenhuisvesting.
Als je wilt zien hoe divers de wijk Paddepoel is, moet je absoluut de fototentoonstelling bezoeken. Aan de Plutolaan vind je onderin de typische jaren zestig hoogbouwflat de Plutozaal. Daar zie je de verhalen van zijn diverse bewoners, met allerlei achtergronden, sommigen jong en studerend, anderen al op een gezegende leeftijd of afkomstig uit een andere cultuur.
De tentoonstelling is op 17, 18, 20, 21 en 22 december te zien van 10:00 to 12:00 uur en van 14:00 tot 16:00 uur. Op 27 en 28 december is de tentoonstelling geopend van 12:00 tot 16:00 uur. Meer informatie vind je op de website.



 Paddepoel is voor veel stadjers de doorgangsroute naar het Zernikecomplex. Inmiddels verrijst de immens hoge Polaristoren, bedoeld voor jongerenhuisvesting. Paddepoel kent van oudsher veel hoogbouw. De bekende Pollux-, Morgenster- en Castorflat en natuurlijk Zorgcentrum Bernlef. Paddepoel is inmiddels een vergrijsde wijk. Veel mensen wonen er al decennia en gelukkig vaak naar volle tevredenheid. 
Uit de expositie wordt duidelijk dat de bewoner

Reacties