Lentekriebels is weer begonnen!

Voor de stad Groningen begint de voorjaarschoonmaakactie "Lentekriebels" inmiddels al een vaste waarde te worden.
Scholen, buurtverenigingen, scoutinggroepen en bewoners uit verschillende stadswijken die de straat opgaan. De gemeente faciliteert de acties onder het motto "Groningen schoon dankzij mij".


                                                     Gert Bron en Derk Bosscher

Ik was vanuit De Oude Bieb in Lewenborg met een groepje op pad.
Allemaal een felgekleurd hesje aan, geel of oranje, een afvalgrijpertje en een ring met daaraan een vuilniszak.
Een jeugdig groepje, waarvan de jongste zes jaar oud was. Fanatiekere zwerfvuilopruimers zijn er denk ik niet te vinden!
De oudste vertelde dat er bij haar op school een kunstenares was geweest die kunst maakt van afval.
Deze kunstenares heet Maria Koijck en zij maakt vooral kunstwerken van lege petflessen. Heel veel van deze flessen, waar geen statiegeld op zit, komen buiten terecht als zwerfafval. Aan educatie over milieu wordt op school uitgebreid aandacht besteed en de kinderen hebben zelf een flessenkunstwerk gemaakt.
Wat ons eigenlijk opviel toen we op zwerfvuiljacht waren, was dat de straten eigenlijk vrij schoon zijn. In de wijk zijn enkele buurtconcierges actief die heel veel opruimen. Verder zijn er de zogenaamde stille krachten actief, die op eigen initiatief afval opruimen, En er zijn veel mensen die dingen opruimen als ze hun hond aan het uitlaten zijn. Het is een fantastische constatering dat de straten dus daadwerkelijk schoner zijn!

De dag na onze schoonmaakactie,  zaterdag 7 april vond de feestelijke aftrap plaats van Lentekriebels in de wijk Drielanden. Drielanden is een ecologische woonwijk tussen de wijken Lewenborg en het natuurgebied Kardinge.
Gert Bron, een van de aanspreekpunten van `Groningen schoon dankzij mij` verrichtte een welkomstwoord. 
                                     De bus van de gemeente met logo "Groningen schoon dankzij mij"

Kunstenares Maria Koijck had een werkelijk spetterende lancering van de start van Lentekriebels bedacht. Er stond een lange rij fietspompen met anderhalve literflessen gevuld met water erin, In aanwezigheid van RTV Noord-verslaggever Derk Bosscher gingen alle kinderen aan het pompen. Vervolgens vlogen de flessen en het water werkelijk alle kanten op. Na dit waterspektakel was het tijd voor Nico met zijn kliko. Nico is een wat sjofel uitziende man die vertelt over wat er allemaal in zijn kliko zit en wat mensen allemaal op straat gooien. Hij kreeg de lachers op zijn hand en voerde verbluffende goocheltrucs uit. Na deze feestelijke aftrap ging een groep bewoners uit de wijk op pad met afvalgrijper en vuilniszak op zoek naar troep.




Reacties