Weggeefkasten

Weggeefkasten zijn in opmars! Daarom de hoogste tijd om er een blog aan te wijden. De eerste weggeefkast kwam ik een paar jaar geleden tegen in het pand van Link050. Er bleken in 2016 al zo'n 25 weggeefkasten te bestaan in de stad Groningen.

Weggeefkasten zijn kasten met goede, bruikbare spullen die een nieuwe kans verdienen omdat het zonde is om ze weg te gooien. Hergebruik van spullen is goed voor het milieu en biedt tegenwicht aan de huidige wegwerpeconomie.

Op veel basisscholen in de stad is inmiddels een weggeefkast te vinden. Boeken, speelgoed en (sport)kleding zijn daarin meestal aanwezig.

weggeefkast in De Oude Bieb in Lewenborg, met dagelijks verse aanvoer


weggeefkasten bij WIJ

Bij de verschillende WIJ-teams in de diverse stadswijken zijn weggeefkasten inmiddels een vertrouwd gezicht.
Het hoort er gewoon bij.
Boeken en spelletjes en spulletjes voor in huis of in de keuken zijn daarbij de vaste ingrediënten.
In de koffiekamer van Wij Lewenborg is een kast met daarin allemaal kinderkleertjes in verschillende maten. Je kan als ouders je kinderkleding er kwijt die te klein is en andere ouders kunnen het gratis meenemen voor hun kinderen. Soms is dat bittere noodzaak, want de armoede is overal.
Verspilling wordt tegengegaan en met een simpele kast met spullen kan iets gedaan worden aan armoedebestrijding.
En wat is leuker dan in een kast te snuffelen met gratis spullen? Je zal net dat boek of die dvd tegen het lijf lopen die al jaren in je collectie ontbreekt.

Weggeefkast Oude Bieb

In de entree van De Oude Bieb in Lewenborg staat een dubbele weggeefkast en vaak staat er een rek met gratis kleding. In deze kast is een uitgebreid aanbod van boeken en heel veel dvd's en computergames voor kinderen. Alles is overzichtelijk gerangschikt.
Er staat blinkend glaswerk en een paar knalroze glaasjes waar je een waxinelichtjes in kunt branden. Er staat zelfs een voetenmassagebad in.

Facebookpagina

Er is een facebookpagina met daarop een overzicht van "weggeefkast Groningen"  die helaas niet helemaal actueel is. Zij meldt wel dat het idee van de weggeefkast afkomstig is van een stadjer die het jammer vindt dat er in deze wegwerpeconomie zoveel bruikbare spullen worden weggegooid.

De sociale koelkast

Vorige week werd er een nieuw initiatief gelanceerd bij Edanz in de Hoogte. Geerte de Jong wilde iets doen tegen voedselverspilling en bedacht daarom " de sociale koelkast". De sociale koelkast heeft hetzelfde principe als de weggeefkast. Overtollig voedsel kan er in gezet worden en iemand die het graag wil hebben kan het meenemen. Hiermee wordt verspilling tegengegaan en eveneens voor mensen die arm zijn een stukje verlichting gegeven.
Op facebook zie ik de laatste tijd regelmatig berichten voorbij komen van mensen die eten of producten over hebben en dit weggeven aan wie zich bij hun meldt. Het zijn mooie ontwikkelingen die de wereld weer een stukje duurzamer maken en iets betekenen in de strijd tegen armoede.

Weggeefkasten zijn een prachtige aanwinst voor verduurzaming. Je kunt er zelf spullen in zetten die je graag een nieuwe bestemming wilt geven, of je neemt mee wat je nodig hebt of graag wilt hebben.
Inmiddels kent Groningen zelfs al een weggeefwinkel. Aan de Koningsweg bevindt zich Weggeefwereld.
Ik hoop dat deze positieve trend zich voortzet en uitwaaiert naar andere steden. Misschien zijn er binnen een paar jaar overal openbare koelkasten en weggeefkasten en is ons land weer een stukje duurzamer geworden.


Reacties