Fruitcafe de Helpende hand

Op bezoek bij Fruitcafé De Helpende Hand

                                          Dennis Broekema met het assortiment appels


Fruitcafé De Helpende Hand

In juli is in de Wijert het Fruitcafé De Helpende Hand van start gegaan.
Een unieke combinatie: een café dat fruit (en groente) verkoopt en waar nodig een helpende hand biedt. Het café is ontstaan vanuit de gedachte de leegstand aan te pakken en iets te doen tegen eenzaamheid en armoede.
Dennis Broekema, medewerker, eerder actief bij de Innovatiewerkplaats, geeft mij tekst en uitleg. In het fruitcafé werken naast Dennis twee mensen met een participatiebaan en er is plek voor vrijwilligers.

Groente- en fruit

Er wordt groente en fruit van boeren uit de regio verkocht voor scherpe prijzen. Een schil- en snijservice is er voor mensen die hier moeite mee hebben of er geen zin in hebben. Deze service is gratis.
Zelfgemaakte producten zoals smoothies en appeltaart vinden gretig aftrek.
Opdrachten voor catering zijn mogelijk. Voor de toekomst zullen er culinaire workshops georganiseerd gaan worden.

Kleurrijke uitstraling

Witte letters prijken op het winkelraam. Buiten staan een picknickbank en een tafel met stoeltjes.
De winkel is kleurrijk, frisse groene, gele en oranje muren die erg passend zijn tussen alle groente en fruit. Er is een wand met een scala aan groente en fruit voor de verkoop. De stamtafel neemt een centrale plek in en achterin het gebouw bevindt zich een moderne keuken.

Helpende Hand
Het fruitcafé is meer dan een winkel. Er is een computer aanwezig waarop bezoekers dingen kunnen opzoeken. Dat hoeft niet per se iets met groente of fruit van doen te hebben. Heeft iemand een probleem met een laptop of mobiele telefoon? Daarvoor is het fruitcafé de aangewezen plek. De stamtafel biedt uitkomst. Medewerkers van het café brengen bezoekers met een vraag vervolgens in contact met studenten van het Noorderpoort- of Terracollege, of met studenten van de Hanzehogeschool, alle drie samenwerkingspartners van het fruitcafé.


Coöperatieve buurtwinkel

Het Fruitcafé is een coöperatieve buurtwinkel, wat inhoudt dat de partners, de Gebiedscoöperatie Westerkwartier en het Terra College in het bestuur zitten. Er wordt voortdurend samenwerking gezocht met scholen en studenten, wijkbewoners en wijkorganisaties. Zo is de Albert Heijn aan de van Lenneplaan een samenwerkingspartner.

Veelzijdig

Het fruitcafé is een kleurige en veelzijdige voorziening. De nadruk ligt op sociale samenkomst. Het is niet een plek om alleen een kilo appels te halen, maar waar je aan de stamtafel plaats kunt nemen. Naast koffie en thee kun je er terecht voor een gesprek en voor wat verder ter tafel komt.
Het fruitcafé is zes dagen per week geopend van tien tot zes (op zaterdag tot vijf uur. Het pand zit aan de Werumeus Buningstraat 20 in de Wijert.



Reacties